Entrevista a El Periòdic

ENTREVISTA A LA CONTRA

El Periòdic d’Andorra.

Dimarts , 10 de novembre de 2015

Per Estefania Gracia

Organitza un taller sobre el programa Scrivener que vol mostrar com funciona l’eina i estalviar temps als usuaris

Entrevista Ricard Ricard de la Casa és professor però treballa sempre en el món del comerç. Ha donat classes de fotografia, de submarinisme i des de fa uns anys d’escriptura creativa. «Els meus projectes són tots literaris, fins ara havia publicat sempre dintre del gènere de ciència-ficció a diversos països, ara mateix les meves metes són publicar novel·les de ficció localitzats en el nostre món actual».

–Com sorgeix la idea de fer el taller?

–Va sorgir de manera natural. A finals de l’any passat em van proposar de fer-lo en saber que jo utilitzava habitualment el programa Scrivener. Com que habitualment faig tallers d’escriptura creativa, els meus alumnes han sentit parlar d’ell i són ells els que millor poden aprofitar els seus avantatges.

–Per aquell qui no ho conegui, què és Scrivener?

–És un programa per organitzar els escrits que incorpora, a més, un editor per escriure. Una poderosa eina que fa totes les tasques que un escriptor necessita: escriure, documentarse, prendre notes, guardar i comparar entre arxius actualitzats per veure que has canviat. Organitzar escenes i capítols, enllaçar a pàgines externes, guardar imatges, revisar, corregir, crear fitxes de personatges, afegir etiquetes i metadades, exportar a altres formats incloent, a més dels clàssics, els electrònics com PDF, ePub o Mobi i fins i tot oferint-nos noms de personatges quan no volem pensar gaire. El més important: no cal sortir d’ell, tot està dintre d’un sol projecte i està molt ben organitzat per tal de no perdre’s dintre ni perdre cap engruna d’informació. Per tant, si volem establir una comparació, podríem dir que és el Photoshop del món de l’escriptura.

–A qui va dirigit el programa?

–A tots aquells que els hi agrada escriure: novel·listes, articulistes… però també tots aquells que tenen relació amb escriure: periodistes, bloguers, academicistes,

–En què els pot ajudar?

–Les paraules clau són: Organització i productivitat. La segona esdevé fonamental i ens arriba de tenir una bona organització en els nostres projectes. Assolir l’èxit en les nostres metes diàries fa que ens submergim en el que fem amb més il·lusió. Escriurem més perquè perdrem menys temps i amb més qualitat perquè ens centrarem en el que realment és important: escriure. Sense ell, la meva nova novel·la, Caminant sobre vidres, d’unes 400 pàgines hauria estat molt més feixuga d’escriure, hagués tardat molt més temps i del que estic segur és que gràcies a ell, la novel·la és molt millor.

–Quin és l’objectiu de la iniciativa?

–En el moment d’aprendre com funciona un programa sempre tens por del temps que has d’invertir a conèixer-lo mínimament per treure profit.
L’objectiu és fer perdre aquesta por ique aquell mateix dia comencis a utilitzar-lo amb plenes garanties. És un taller d’iniciació, de donar les claus més importants per poder treballar amb ell. Al sortir sabràs utilitzar les principals eines i no et farà por començar a treballar amb ell. És important saber que si necessites una funció, segurament Scrivener la fa, a les hores només perdràs uns minuts a trobar com es fa allò i seguir creant.

–Com definiria el taller?

–Si tens ganes d’escriure o de ser més productiu, aquest taller és la porta d’entrada.

–Quina opinió recull dels tallers un cop finalitzats?

–A l’anterior, els assistents van sortir molt satisfets. Molta gent que no va poder venir perquè el dissabte no era un bon dia per aquesta activitat, em van demanar de poder-lo repetir. De fet, conec alguns que vindran que ja van assistir al primer per tal

–Quin creu que és l’aspecte més important del taller?

–Un llenguatge planer i molt visual, gràcies al fet que tot ho fem davant d’una pantalla gran que permet seguir la demostració pas a pas.

–Què ha de fer la gent que es vulgui apuntar al taller?

–Com és gratuït, només m’han d’enviar un correu a: rdelacasa@gmail.com.

–Té previst realitzar altres tallers?

–Al gener començo un taller d’iniciació sobre escriptura creativa d’una durada de 12 setmanes (de gener a març) i a continuació en faré un segon de nivell avançat de 8 setmanes (abril i maig). Tots els interessats poden posar-se en contacte amb mi per correu electrònic, com més aviat millor donat que les places són limitades. El millor és visitar el meu bloc: taller.delacasa.net per informar-se en detall, estar al dia de les activitats i llegir articles sobre escriptura.

© 2015 Estefania Gracia

Podeu llegir-la en format PDF prement en aquest enllaç: Entrevista PDF

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s